október 31, 2007, admin | Tőkés László

Most nem Tőkés szól be ellenfelének

 

Egy pozitív üzenettől csepegő bekezdés, Tőkés László honlapjára feltett riportból. A keretről annyit, hogy mindez a hétvégén hangzott el Zilahon. Az egészben a spíl az, hogy mindezt nem Tőkés mondja, hanem a fórumozók – így aztán senki nem vádolhatja a független jelöltet, hogy negatív kampányol. Idézet:

„Itt több felszólaló is az RMDSZ-t bírálja – olyan is akad, aki, hangos helyeslés által kísérve azt mondja, nem is szavazott volna a közös listára – és a választások tisztaságáért aggódnak. Fekete Károly alpolgármester azt tanácsolja, küldjük megfigyelőnek barátainkat, egy másik jószándékú hozzászóló figyelmeztetett, több alkalommal tapasztalhattak RMDSZ-es választási csalást. „Az RMDSZ mindig túl akarja nyerni magát, többször megbizonyosodtam erről, de ezúttal nem hiszem, hogy meg merik csinálni” – bizakodott a felszólaló, továbbá felhívta a figyelmet: könnyen előfordulhat, hogy a párt letépeti majd a Tőkésék plakátját.”


pontos átlag: 2.00

pontos átlag: 2.60


Hozzászólások

7 megjegyzés » “Most nem Tőkés szól be ellenfelének”

  1. Nyilasi László » november 1, 2007 09:40

    Új zárt körű rend konszolidálása!?!?
    Mielőtt közlöm írásos véleményemet, igen tisztelettel megjegyezném, hogy erdélyi ember vagyok, Európai Uniós polgár (Román és Magyar állampolgár). 1993 óta majdnem napi szin-ten figyelem az otthoni közéleti eseményeket, úgy érzem, hogy a honi neveltetésem és kötött-ségem kötelez rá. A külsőnek tűnő szemlélőnek azt szokták mondani, hogy kibicnek kuss, mert annak semmi sem drága. De azért szíveskedjenek elfogadni egy átlag külsős mezei nyúl véleményét is, hiszen segíteni szeretnék az otthoni honfitársaimnak. Ha esetleg a leírt gondo-lataim nem férnek bele a napi lap általános szemléletébe, akkor is maradok tisztelettel. Nyilasi László.
    Vélemény a 2007. október 26-i Népújságban megjelent „Új honfoglalás” RMDSZ kampányindító beszédről. A főcím bevezetője felhívja a magyarul is olvasó emberek figyelmét, hogy nem csak a másképp gondolkodók soraiban vannak ellenfelek, hanem lám-lám, még létezik a nagy veszély a többségi nemzet egy bizonyos csoport-párt- részéről is a kisebbségben gondolkodók elhallgathatói szándék valószínűsége. Tényleg ideje lenne a számvetésnek és a számadásnak és a reális látásmódnak. De merem remélni, hogy a kampányban nem csak a dicső elismerések sorozatát említik, ugyanis ha a demokratikus elveket vallják, akkor azokat a sikernek éppen nem nevezhető eseményeket is jó lenne feleleveníteni, majd ígéretet tenni azok korrigálására. Ja hát akkor már egy kicsi hiba kerül a rendszerbe, és ilyenkor már nem ildomos és nem időszerű a megosztottság hangoztatása, hiszen egységbe kell tömörülni, egységben az erő! Mintha valahol hallottam volna azt, hogy „Világ proletárjai egyesüljetek”. Vagy nem így van kedves baloldali hithű elvtársak? Hiszen nagy a veszély Románia szerte, egységbe tömörül a jobb vagy éppenséggel a bal radikális erő, csoportosulás, bejegyzett és be nem jegyzett pártok, egyesületek, alapítványok stb. köztük a romániai magyar kisebbség egyik csoportosulása, akik éppenséggel másképp gondolkodnak, és még meg mernek méretetni az európai parlamenti választásokon.
    Én innen kívülről látva igaz is lehet meg nem is, akkor igen tisztelettel szíveskednének elgondolkodni, hogy mint a hatalomba lévő RMDSZ miért nem tett meg mindent és tesz meg mindent, annak érdekében, hogy az ellenvéleményeket megformált igazi rendszerváltó erők is bekerüljenek az egységbe. Emlékezetem szerint a kirekesztési eljárásokat, mintha önök kezdeményezték volna, persze a vélt de sok esetben valós sértett fél közreműködésével- lásd a polgári erőket-, történhetett meg, vagy nem? Tehát szánom bánom bűnömet- mondhatja az RMDSZ- de mi erősebbek voltunk az akkori és a mostani rend és rendszer működtetésében, hiszen biztosítottuk a baloldal folytonossági elvét, ami természetes, hiszen közreműködői voltunk az egypártrendszeri diktatúrának, most pedig kiszolgálói vagyunk, az úgymond több pártrendszer gazdasági érdek diktatúrának. Lehet, hogy igazam van, de AKKOR MI VAN? A nagy nemtörődömségben és érdektelenségben megjelenik a mindennapi erdélyi ember hétköznapjaiba az a fondorlatos gondolat, hogy ha a kisebbség területi és gazdasági autonómiát akar, független államot, akkor veszélybe kerül az egységes oszthatatlan ország rend. Úgy a románnak, mint a magyar és más nemzetiségű embereknek ez nagyon nem tetszene, mert akkor elszigetelődés jellemzi majd a mindennapjait úgy az emberi, mint a gazdasági kapcsolataiban. Ilyen lehet például hermetikusan elzárt határ kijelölése, drótkerítés a határon, izoláció, a mindennapi életvitel ellehetetlenülése, stb. Hát kell ez valakinek is? Természetesen szükséges valakiknek, ezen gondolatok terjesztése, hiszen ezzel a riogatással időt nyerhetnek az elvtársak. Arról hallgat a fáma, hogy uniós elvek alapján ez is meg fog oldódni a gazdasági régiók kötelező létrehozásával, mert ha esetleg nem nagyon akaródzik a mindenkori kormány létrehozni a régiókat, akkor Brüsszelből a gazdasági megszorítások halmaza jelentkezik, és ha nincs anyagi támogatás, akkor hatalom sincs, vagyis van azok számára akik hatalmon vannak. Brüsszelnek nincs bele szólása abba, hogy ki is végül a gazdasági elit, neki a lényeg az, hogy legyen. Az esetleges új hatalmi elit pályázókra nincs szükség, hiszen a régi elit megtette a dolgát, és elismerés jár nekik, maguknak. Az RMDSZ holdudvara nem akarja megosztani a hatalmát senkivel. Érdekes, amikor a nemzetről van szó-amit a baloldali elit gondolkodás, csak egyszerűen alattvaló népnek nevezi- a románok rögtön egy sorba, tömörülnek. Érdekes ők valahogy ezt jobban tudják csinálni! Vajon a tudat határozza meg a létet, vagy a lét a tudatot? Igenis meg nem is! Vagy túl idealista és naiv a véleményem, lehet.
    Igen tisztelt RMDSZ, miért nem lépett vagy lép koalícióba az igazi rendszerváltókkal, akik igazából nem voltak beszámított részei az egypártrendszeri diktatúrának. Ja, azok a más-képp gondolkodók! Önök véleménye szerint még mindig túl radikálisak, mert hiszen nem értik meg, hogy vannak bizonyos történelmi folyamatok, amihez igazodni kell. Azt a tudatot szeretnék betáplálni az átlag választó népnek, hogy csak önök értik és tudják kezelni a törté-nelmi pillanatokat, hiszen van már tapasztalatuk az 1980 évek kezdetétől mostanáig. Az-az a 80-as években csak látszólag simultak az akkori rendszerhez, csak látszólag hódoltak be a változás után, és lám-lám most már látszik a gazdasági elit politikai-gazdasági és kapcsolati nyereménye. Na ezt most már meg kell tartani igen tisztelt elvtársak. Vajon ez így van, és így is a jó? Erre természetszerűleg Frunda szenátor úr meg is adja a választ egy tv interjúban, mi- RMDSZ- nem kampányolunk senki ellen, hanem csak a romániai magyar kisebbség egysége mellett, vagyis nincs ellenfél képük. Na ne! Hiszen pont ezzel kimondja azt, hogy igenis van, és az ép más véleményen lévő a polgári erők lehetnek azok. Az RMDSZ- nek nem sikerült bevonni a csapatmunkába azt az erőt, akik valamikor a változások hajnalán pont az autonómia kérdéseit feszengették, nyíltan. Akkortájt lehet, hogy rejtve támogatták, de nyíltan mélysége-sen elítélték az autonómia bizonyos szegmenseit (oktatás, kultúra stb.). Kicsit paradoxá vált a mai helyzetük.
    A dél-tiroli példa csodálatos de nem egész. Arról nem nagyon akar emlékezni a fáma, hogy majd 30 éven keresztül kik voltak az ellenfelek, vagyis milyen eszméket és csoportosulásokat képviseltek az autonómia ellenzői. A megbékélés és a megértés mérleghez hozzátartozik, a számonkérés is. Mennyi ártatlan áldozattal járt a küzdelem, rehabilitálták-e azokat? Bűnösök, akik nemtelen és emberileg erkölcstelen gaztetteket hajtottak végre az úgynevezett „nemes” cél érdekében megkapták-e a büntetésüket? Ott is akárcsak Erdélybe, a függetlenek kalandorok lehettek? Vajon! Mindezek nélkül hamis lehet a példázás. Igaz a pillanatnyi Dél-Tiroli példa az átlag erdélyi ember számára az lehet, hogy egységes szemlélettel és külön véleménnyel sikerülhet az autonómia akarata, minden mulandó haszon és hátrány mellett. Hát ami elmúlt az már elmúlt. Tehát igen tisztelt szavazó polgárok, mikor eljön az ideje a választásnak, akkor tessenek elmenni szavazni, minnél többen, mert akkor matematikailag meg van az esély a mindkét fél- a mostani és a független- számára az Európa-i parlamenti képviselet. Egyéni felelős mérlegeléssel a szívük és az eszük szerint menjenek el szavazni minél többen annál nagyobb az esély.
    Üdv. Nyilasi László.

  2. Árus Zsolt » november 1, 2007 12:47

    Sajátos ez a bejegyzés.
    Csak azt kérdezem meg az oldal mûködtetõitõl, hogy:
    1. Helyesen jár-e el az újságíró, ha tudósításából szándékosan kihagy információkat azért, hogy megfeleljen egy amúgy tisztázatlan elvárásnak? (Mert ugyen biza mi a pontos meghatározása annak, hogy negatív kampány? Ez egy üres jelszó, szerintem.)
    2. Sérülnek-e a választók jogai, ha szûrt, cosnkított információk alalpján kénytelenek választani?

  3. Johannes » november 1, 2007 19:20

    mondja ezt Árus Zsolt…

  4. Kerekes Edit » november 2, 2007 02:00

    Most is “Tőkés szólt be”, annak ellenére, hogy “hallgatott”!
    Ennyit előljáróba!
    Az idézett cikkel kapcsolatban szeretnék pontositani:
    1. Fekete Károly annyira alpolgármester, mint Orbán Viktor miniszterelnök! Fekete Károly 8 (nyoc) évig VOLT alpolgármester Zilahon RMDSZ-szinekben, de miután a 2004-es RMDSZ-előválasztáon őt a 8. helyre (azaz nem befutó helyre) rangsorolták, fogta magát és a Gigi Becali-féle PNG szineiben indult polgármester jelöltként. No, persze, nem lett belőle polgármester! Aztán azóta megfordult már a Basescu-féle PD-ben is, és mostanában az a hir járja Zilahon, hogy átigazolt Gigi Becaliékhoz! Istenem! Ő tudja miért!
    Egy biztos: nem más, hanem ő maga rugta ki magát az RMDSZ-ből, ahol nagyon jól elvolt nyolc (!) kerek esztendőn át alpolgármesterként! És még egy dolog holtbiztos: jelenleg nem alpolgármester! Sem RMDSZ-, sem más szinekben!
    2. Nagyon nehéz lenne az RMDSZ részéről választási csalást elképzelni! Ettől senkinek sem kell tartani! Ott ahol egy szavazókörzeti bizottságban egy-szem magyar ember van jelen - RMDSZ szinekben! - és másik hat román (mindegy milyen pártszínekben!), kiváncsi lennék, hogyan tud egy ember hat ellenében csalni?!!!!
    3.A zilahi RMDSZ elnökeként szeretnék megnyugtatni minden aggódó magyart és nem magyart, hogy plakátot márpedig nem fogunk tépni, részben azért, mert sohasem tettünk ilyet, nem a stilusunk, részben azért, mert nem ér meg nekünk egy-egy letépett Tőkés-plakát 300-500 lejt!

    U.i. Nyilas úrnak pedig csak annyit üzenek: mivel “eltávozott”, nincs miről és nincs kivel vitázni.
    Igaza van: “a kibicnek semmi sem drága!”
    Őszintén kivánom, hogy valósitsa meg álmait, de a román parlamentben! Akkor majd beszélgethetünk RMDSZ-ről, meg függetlenekről, meg mindenről, ami itt zajlik - a világ ezen kis csücskén, amit Erdélynek neveznek!

  5. Kerekes Edit » november 2, 2007 02:13

    Hogy miért irtam, azt, hogy “most is Tőkés szólt be”??!!! .. Kérem, kérdezzék meg Fekete Károlyt! Sokat tudna mondani a 2000-es előválasztásról! … Ha akarna…

  6. Kerekes Edit » november 2, 2007 02:48

    … akkor még Tőkés az RMDSZ tiszteletbeli elnöke volt, Fekete pedig alpolgármester RMDSZ-szinekben… S még lett alpolgármester újabbb négy évre!
    Mindenkinek mindenért illik megköszönni a hozzájárulást - akár évek múltán is!

  7. kisember » május 21, 2008 13:58

    Nah haggyuk ezt a nem csalunk szlogent mert nem jon be. Tuuudom en hogy hogy megy ez. A valsztasokig sok van. Nem a valasztasokon csalnak csak elotte, hogy az keruljon oda aki “kell”. Aztan meg csak hatradolnek es varnak….Ismerem a ceget, ugyhogy engem ezzel legyenszives ne etessen.
    jaaaaaaaaaaj! Es mi is koszonjuk amit nem tettek Erdelyorszagart.
    U.I. En erdelyi vagyok ugyhogy nekem van tapasztalatom es beleszolasom.

kontakt: negativ@transindex.ro