november 5, 2007, admin | Tőkés László

Tőkés: Krisztus és Pilátus közt kell választani

Azt már kezdjük megszokni, hogy a püspök-politikus szerencsétlen emlékű történelmi személyiségekkel, Hitlerrel meg Sztálinnal kampányol, de abba már alig merünk belegondolni, mire gondolt a független jelölt, amikor november 4.-én Udvarhelyen, egy emlékmű-avatáson kijelentette: Krisztus és Pilátus közt kell választani.Tőkés püspökként azért engedhette meg magának a csöppet sem szerénytelen analógiát, mert semmilyen egyházi fórum, legfennebb az égiek bírálhatják felül a kijelentését – ez a protestáns egyházak lényege: lelkész és lelkész közt nincsen különbség, a királyhágómelléki püspök elvileg ugyanolyan lelkész, mint beosztottai.

Az Udvarhelyi Híradó így idézi Tőkést: „Saját kezünkbe kell vennünk sorsunkat és azon gyökeresen fordítani kell. Választanunk kell: Krisztus vagy Pilátus. Hitünkben, lelkünkben legyen meg a felelet.”


pontos átlag: 4.00

pontos átlag: 2.50


Hozzászólások

19 megjegyzés » “Tőkés: Krisztus és Pilátus közt kell választani”

  1. Ambarus László » november 5, 2007 18:10

    Egy vicc, ma hallotam:

    Mi a különbség Tőkés László és Isten között?

    Isten nem képzeli magát Tőkés Lászlónak.

  2. Szabo Istvan » november 5, 2007 18:21

    Tőkés arroganciája miatt a református egyház szégyene lett.

  3. Kerekes Edit » november 5, 2007 19:15

    2000-ben járta egy vicc:
    - Mi a különbség a Jó Isten és Tőkés között?
    Válasz: - Az, hogy a Jó Isten még nem akart Tőkés lenni!

  4. nevermind » november 5, 2007 19:43

    Félretéve a poént, szomorú ez. Nagyon.

  5. deák jenő » november 5, 2007 20:34

    Az UDMR már bebizonyította, hogy 15 éve csak az igérgetések pártja. Gyurcsánytól igy tanulták!

  6. johannes » november 5, 2007 23:52

    Tőkés nem először hasonlítja magát Jézushoz. Ez azt jelenti, hogy vagy nem hisz, vagy súlyos személyiségzavara van. Amúgy pedig nem Pilátus vagy Jézus, hanem Jézus vagy Barabás az alaphelyzet. Legközelebb lehetne precízebb a teológus úr.

  7. johannes » november 5, 2007 23:56
  8. refilatelista » november 6, 2007 09:59

    Sőt, Tőkés át is keresztelkedett, titkon ő Dsida Jenő:
    “Krisztusnak és Pilátusnak,
    farizeusoknak és vámosoknak,
    zsidóknak és rómaiaknak
    egyformán szolgálni
    nem lehet.”
    És ezt már 1928-ban leírta!

  9. refilatelista » november 6, 2007 10:31

    Ezt szokta idézni egyébként, több tudósításban is szerepelt.

  10. johannes » november 6, 2007 12:01

    A protestánsoknál van erős kiválasztottság-tudat, ez lehetne enyhítő körülmény Tőkés egomániája kapcsán. Amúgy jellegében nagyon közelinek érzem Băse teribilizmusához, ahogy a románok fogalmaznak. Csak Tőkés a tutimondása ellenére nem laza, nem nyitott, nem bír tanulni és nagyon köti a Fideszes pártfegyelem.

  11. Marcika » november 6, 2007 12:11

    Nekem nem tünik ki ebből, hogy Tőkés magát Jézushoz hasonlította volna. Lehet hogy azért, mert nem vagyok “újságíró”, de ha nekem lenne igazam akkor ti elég gyatrán és vezérelten űzitek a szakmát. Amiről szó volt, az maga a szellemiség…
    A Pilátusi, a saját közösségének tagjait fejpénzért kiárusító egyén. Ennek ellentéte a Jézusi, amely Önmagát adja a közösségért, annak szolgálatára.
    Tőkés azt mondja, legyünk inkább az utóbbi szemlélet helyeslői, ezen szellemiség követői, s az ezáltal nyert megvilágosodás a választási döntésben is segítségünkre lesz.

  12. Istvan » november 6, 2007 13:23

    Nekem úgy tűnik, hogy Tőkés László bírálata elsősorban ismerethiányra vezethető vissza.
    Bizonyára lehet neki is sok mindent a szemére vetni, úgy hírlik, nem bánik mindig méltányosan saját híveivel például. De azért azt látni kell -s ez a lényeg - hogy az erdélyi magyar közéletben ő az, aki 1990 óta ugyanazt mondja. Nem politikai szélkakas, nem azt hirdeti, amit hallani akar tőle a nép/a hatalom/Európa vagy bárki más, hanem azt amiben hisz. Talán ebben a két szóban lehetne ezt összefoglalni: magyar szabadság.
    Mellesleg én is úgy vélem, hogy Tőkés és az RMDSZ közötti választás legalább annyira egyértelmű, mint mondjuk Dobó István és Hegedüs István közötti választás.

  13. a Pista » november 6, 2007 17:09

    Sokan beszélnek, sokat is, azaz inkább sokat szeretnének mondani vagy inkább odamondani, mert az annyira jó ebben a világszabadságban.
    Kinek inkább tetszenek a minden hájjal megkent trónszékükhöz ragadtak, mások inkább belső hangjukra hallgatnának.
    Ebben a világban olyan szó, hogy: becsület, gerincesség hitelüket vesztették, ez látszik, ezt érzik egyesek. Igaz közülük alig-alig szólnak hozzá ily kérdésekhez.
    A köpönyegforgatást egykoron a pártiskolá(k)ban igencsak tanították, meg is lehet nézni s tapasztalni mily jó diákjai ennek most az ott trónolók, a buta, tudatlan tömegen hátuk mögött kuncogók. Hangnemük olykor, sőt mindinkább felveszi a régiek hanghordozását, gondolatvilágát, meglátásait. Ne feledjük, zömükben volt pártkiszolgálók voltak ők s maradtak most is.
    Hogy az erdélyi közéletben megérett a sors egy nemzedékváltásra, egy másodnemzedék-kiváltásra immár, az senki számára nem titok. A szócséplések, a szavak semmit sem érése, hitelnélkülisége immár a csömör színvonalát is túllépte a jóérzésű emberekben.
    A többiek? Ők szegények elfelejtették azt, amit meg sem kellett szokni ebben az új világrendben, itt a vadbalkán kellős közepén!
    Hát ezért van annyi vélemény, mely inkább a tudatlanok gúnyos pöccenései a nagyvilág levegőjáben és a legnagyobb baj tudjátok mi?
    HOGY ŐK VANNAK TÖBBEN! ÉS EZ A TÁPTALAJA MÉG MINDIG A JELENLEGI HATALMASKODÓKNAK!
    Íme, nincs kitől tanulni becsületet, tisztességet s nem is nagyon lesz…, ha ez így megy tovább!
    A fiatalabbak meg kell küzdjenek önmagukkal, ezzel a rohadt világgazdasággal, minden szeméttel ami maradt s ami ideérkezik, de közben élni kell. Ez a végszó, mely a sárba dönti a tisztességet, a jellemet, a viselkedést, megjelenítve a semmibevevést, a szavahihetőség mihasznaságát hírdetve.
    Azt mondom, azzal végzem, lássunk át a szavakon, fedjük fel a ravaszságot, a kétszínűséget politikusainkban s móltjukban!
    A móltra nincs bocsánat, mint ahogy a jelen gazemberségeire sincs! Csak oktondi tömeg van, elbutított, aprópénzen megvásárolt csorda, ezt jegyezze meg mindenki… és gondolkozzon olykor el mit is mond vagy mondana.
    A történelem, utólag igaz, mindig kivetette-megvetette a galárdságot, a gazemberséget, az aljasságot.
    Legyünk mi okosabbak most, nem sokkal, de kissé jobban, mint elődeink..
    Ajánlom mindenkinek.

  14. Szabo Istvan » november 6, 2007 17:21

    Kedves István! Olyan szívesen olvastam volna írásában, hogy Tőkés László 199O óta ugyanazt a Krisztust hirdeti, aki azt mondta: ha valaki első akar lenni, alázza meg magát és szolgáljon másoknak. Nos, magyar szabadság ide vagy oda, egy püspöknek szerintem ezt kellene hírdetnie amerre csak jár.

  15. bahh » november 7, 2007 14:56

    egyik kutya, masik eb;
    az igazi magyar szavazo, otthon marad barataim;
    majd ha a kutyat is ebet is elvitte a viz (elbukott az egesz magyarsag a valasztason) majd lehet gondolkodni

  16. nori » november 7, 2007 20:20

    Marcika, arra a szellemiségre gondolsz, aminek jegyében Tőkés László cserebogarakként kívánja legyőzni honlapján az RMDSZ-t?
    Én azt hiszem, a jézusi szellemiség az ellenség és felebarát szeretetéről szól.

  17. Kerekes Edit » november 7, 2007 22:38

    Én előtte gondolkodom, nem utána, kedves bahh, és másoknak is azt ajánlom!

  18. Pap Lajos » november 8, 2007 12:10

    Jenőke drága, Gyurcsány már több, mint 15 éve lenne miniszterelnök?? Szedd össze egy kicsit a memóriádat!

    Marcika, azt hogy érted, hogy: “A Pilátusi, a saját közösségének tagjait fejpénzért kiárusító egyén”? Nem téveszted össze véletlenül Júdással?

  19. Kiss Dezső » november 12, 2007 14:29

    Kedves a Pista, te kenetteljes vagy, mint egy református lelkész.
    Örülök, hogy így hiszel a történelem igazságszolgáltatásában, de mint tudjuk, a történelmet mindig a győztesek írják. A történelem nem arra való, hogy utólag bárkinek is igazságot szollgáltasson, és nem is szokott igazán.

kontakt: negativ@transindex.ro