november 6, 2007, admin | Tőkés László - MIT

Kis romániai magyar párhuzamos valóság


A független jelölt kampánycsapata „Kitiltotta Tőkés Lászlót Nagyernye RMDSZ-es polgármestere” címmel adott ki sajtóközleményt. A hétvégi sztori lényege – a sajtóközlemény szerint – hogy Jánosi Ferenc, Nagyernye RMDSZ-es polgármestere azzal fenyegetőzött, bezáratja a templomot és elhelyezteti a lelkészt, ha Tőkés a faluban ebédelne. Berekméri Sándor, az MPSZ Maros megyei elnöke rátesz egy lapáttal: ő úgy tudja, a polgármester egy húsztagú társaság toborzását is kilátásba helyezte, akik megdobálnák a független jelöltet.

Telefonon megkerestük Jánosi Ferencet, aki így sommázott: „tisztelem a püspök urat, de nem értek egyet a kampányával”. Elmondta, Tőkés szombaton délben 1 órára jelentkezett be. Csakhogy Nagyernyében épp faluünnep és búcsú zajlott 170-200 meghívottal, ennek ürügyén a polgármester jelezte: nem tudja köszönteni a püspök-politikust. Ezután felhívta Tőkés András MPSZ-alelnök, akinek Jánosi a fentieken kívül elmondta: bármikor szívesen fogadják Tőkés Lászlót, amennyiben az nem kampányolni érkezik a faluba.

A közlemény vonatkozó része itt olvasható:

Nagyernyében, ahol a terv szerint Komáromi István helyi református lelkipásztor várta volna ebédre a gyülekezeti terembe, itt a presbiterekkel is találkozhatott volna a püspök. Az ebéd azonban elmaradt, mert Jánosi Ferenc RMDSZ-es polgármester (nem mellékesen egyben főgondnok is) megfenyegette Komáromit: ha nem mondja vissza a meghívást, bezáratja a templomot és elhelyezteti a lelkészt – tudtuk meg Tőkés András MPSZ-alelnöktől. Berekméri Sándor, az MPSZ Maros megyei elnöke szerint a polgármester hozzátette: ha így sem rettenne vissza, toboroz húsz embert, akik tojással megdobálják az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnökét. A lelkipásztor el kívánta kerülni a botrányt, így végül Tőkés Marosvásárhelyen ebédelt a református egyház diakóniai központjában.


pontos átlag: 2.00

pontos átlag: 2.84


Hozzászólások

4 megjegyzés » “Kis romániai magyar párhuzamos valóság”

  1. a Pista » november 7, 2007 09:57

    Kutyaütők mindig voltak s lesznek.

    Mostanában az érdek nagyobb az Istennél vagy egyszerűbben: a hitnél. Ha már van ilyen RMDSZ berkekben is…
    Igaz, erre nem szívesen emlékeznek, mégpedig arra, hogy egykoron a kolozsvári Szt. Mihály templomben valamiféle esküt tettek, de legalább fogadalmat, vagy ez már nem érvényes?
    Azaz, jobban szólva MÁR nem érvényes?
    Szerintem akkor sem volt az, csak jóhiszeműek, azaz balgák voltunk, és (ezt is) elhittük nekik!!

  2. KOKODI » november 7, 2007 12:26

    Ki vagyok borúlva…
    Ritkán járok a városban …Mv.
    A híres főtéren tegnap egy plakátoló helyen egymás melett láttam Tőkést és a Markó csapatot is. Egyik kutya, másik eb. Viszont ilyen a politika. Miért legyünk mi különösebbek, mi “bezárt, elfeledett” magyarok?

  3. EN » november 17, 2007 14:22

    Borulj vissza Kokodi, mert azert lathattad egymas mellett a ket plakatot, ugyanis a plakatolasi helyeket sorsoltak, hogy ki hova ragaszthat. Igy vannak olyan panok, ahol egymas mellett van a ket plakat. Ez a sors ironiaja :)

  4. kisember » május 21, 2008 13:24

    Csak igy utolag annyit szolnek hozza, hogy nem biztos, hogy nem ugy volt ahogyan a kozlemeny alitja. Kinezem a fiukbol siman. Utanna meg persze, hogy tagadjak.

kontakt: negativ@transindex.ro