november 7, 2007, admin | RMDSZ

A szocik nem kampányolnak, értem?

 

A magyarországi pártok közül hivatalosan csak a Fidesz segít be Tőkés EP-választási kampányában. A többiek tiszteletben tartják satöbbi - Kiss Péter szocialista kancelláriaminiszter például annyira tiszteletben tartja, hogy közben diszkréten odateszi az ujját a mérlegre, kijelentve: „veszélybe kerülhet az erdélyi magyarok európai parlamenti képviselete, ha egyes magyarországi politikai erők megosztó tevékenysége tovább folytatódik.” Diplomáciai bikkfanyelvről magyarra fordítva ez valahogy így hangzana: a fenébe, Viktor, ne mind illegesd magad Tőkés oldalán, még a végén nem jut be az RMDSZ!

Markó ugyanezen a budapesti sajtótájékoztatón kijelenti: „a független jelöltek csak arra jók, hogy az RMDSZ-től elvegyék a szavazatokat a november 25-i uniós parlamenti választásokon”. Másképp: figyu, az erdélyi magyarság összes szavazócédulája nekünk jár, a többivel a püsi gazdálkodjon ahogy tud, és éljen a választási verseny, míg Tőkés el nem próbálja csábítani a mi voksainkat!

Majd „arra kérte a magyarországi pártokat, hogy fogadják el azokat a képviselő-jelölteket, akiket az erdélyi magyarok saját szándékukból indítanak.” Magyarán: Tőkésnek úgy lettek meg az induláshoz szükséges aláírásai, hogy az erdélyi magyarok a református templomokban szignáltak, a lelkész explicit utasítására. A mi magyarjaink nem akarják Tőkést, a mi magyarjaink minket akarnak, úgyhogy lécci ne Tőkést támogassátok. De ha már mindenáron támogatni akartok, akkor inkább támogassatok minket!

 

A hír:

 

Kiss Péter: veszélybe kerülhet az erdélyi magyarok európai parlamenti képviselete

Budapest, 2007. november 5., hétfő (MTI) - Veszélybe kerülhet az erdélyi magyarok európai parlamenti képviselete, ha egyes magyarországi politikai erők megosztó tevékenysége tovább folytatódik - mondta Kiss Péter kancelláriaminiszter Markó Bélával, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökével folytatott tárgyalását követően hétfőn, sajtótájékoztatón.

Minden magyarországi pártnak érdeke kell, hogy legyen, hogy a romániai magyarok közvetlenül is képviseltessék magukat az Európai Unió parlamentjében, a független jelöltek pedig csak arra jók, hogy az RMDSZ-től elvegyék a szavazatokat a november 25-i uniós parlamenti választásokon - vélekedett a sajtótájékoztatón Markó Béla. A legnagyobb romániai magyar szervezet vezetője arra kérte a magyarországi pártokat, hogy fogadják el azokat a képviselő-jelölteket, akiket az erdélyi magyarok saját szándékukból indítanak.


pontos átlag: 2.00

pontos átlag: 3.21


Hozzászólások

5 megjegyzés » “A szocik nem kampányolnak, értem?”

  1. Ambarus László » november 7, 2007 15:08

    Hát eléggé szépen kimagyaráztátok. Szerintem meg kellett volna kérdezni Kiss Pétert, hogy ő mit gondolt.
    De ha még így is gondolta volna (ami enyhe túlzás lenne), akkor is szerintem nem kampány, hogy felszólítom a Fideszt, hogy ne rontsa a levegőt odaát. Ez a magyar belpolitikai harc része.

  2. Pap Lajos » november 7, 2007 19:22

    Ezt most nem értettem. Ezentúl az is negatív kampánynak számít, amit az események margójára a Tarnszindex szerkesztője elfogultan és rosszindulatúan kommentál? A Kiss Péter dorgáló megjegyzését egy napon emlegetni azzal, hogy Orbán Viktor többször is eljön Erdélybe és kétpofára kampányol, erős elfogultságot feltételez. Azt pedig, hogy Markó aggódik az RMDSZ-re leadott szavazatok miatt, gondolom, nem lehet rossz néven venni tőle. Vagy igen?
    A kommentár azonban, amit a hírhez kapcsolat a szerkesztő (aki nem jelölt, vagy igen?… Lemaradtam valamiről?), határozottan negatív kampány.
    A KOMMENTÁRRA vonatkozó értékelésem: “tényleg számíttok a szavazatainkra?”

  3. Kerekes Edit » november 7, 2007 22:25

    Most meg nem Markó szólt be!…
    Tényleg szépen kimagyaráztátok, amit megértek, mert elég botrányos, hogy a negatív kampány-blogon csak Tőkésről szóljon a “mese”! … Nem igaz???!!!

  4. h0sszu » november 8, 2007 12:18

    Magyarán: Erdélyben nem lehet kampányolni, Budapestről viszont lehet ugatni, hogy ki mit csinal rosszul Erdélyben és miért. Aki szerint ez nem kampány, az egy debil. Egyébként meg a kettős mérce és a nemzet megosztása ősi “baloldali” szokás. Utóbbit csak újabban vette át a “jobboldal”.

    A kommentárok 100%-osan igazak.

  5. zetetikhos » november 25, 2007 04:36

    Választópolgári szemszögből kifejezetten agresszívnak tűnik számos, a kampány frontvonalán hangoztatott szlogen. Sajnálatos módon a szlogenek mögött valóban egy betokosodott, polarizált politikai világnézet húzódik meg, amely az erdélyi magyar valóságot az “ungur, deci udemerist” séma egyeduralmának igyekszik alárendelni. Mit értek agresszivitáson? A lelkiismeret bevonását a politikai akarat kifejezésének szabad gyakorlatába, amely művelet általában két idea köré szerveződik: kevesen vagyunk, ezért egységesen érvényesülhetünk, valamint, hogy az RMDSZ nem politikai párt, hanem annál jóval több.
    Az utóbbi idea az egy nemzet, egy akarat nosztalgiájából táplálkozik, ami értelmes emberek számára különös, mert egy olyan állapot ez, ami megelőzi a világtörténelmet is, ti. sosem volt és nem is lesz. A vélemények különbözősége, az eltérő politikai preferenciák nem magyar sajátosság, hanem a normalitás kifejeződése. Másrészről pedig - s ezt a józan ész még ha röstellkedve is, de kikéri magának - ne próbáljuk bemesélni magunknak, hogy majd kicsiny nemzetünk mintegy önmagát egységesen képviselve bevonul a parlamentbe. Ez eleve meghiúsult már azáltal, hogy parányi nemzetünk további alkotóelemekre, úgynevezett egyénekre bontható. Ezeknek az egyéneknek pedig akarata lehet, ami rendszerint nem gyengíti, hanem árnyalja a “nemzet akaratát”. Ebben a szörnyen új helyzetben pedig a következő kihívással szembesül az, aki minden áron képviselni akar: fel kell nőni a választópolgár akaratához, hiszen itt ő diktál.
    Az, hogy kevesen vagyunk, valóban probléma, de nem terhelheti a választópolgár lelkiismeretét. Az ebből származó esetleges kudarc pedig jó alkalmat teremt majd arra, hogy Románia legnagyobb kisebbsége felkészüljön a politikai érettségire, amelyen még nem ment át.

kontakt: negativ@transindex.ro